Alyvuogių aliejus gaminamas iš alyvmedžio vaisių.
Aliejaus skonis, kvapas ir spalva priklauso nuo alyvuogių rūšies, klimato, oro sąlygų, dirvožemio savybių. Įtaką daro ir derliaus nuėmimo laikas. Ankstyvo derliaus aliejus yra aštresnio kvapo bei žalios spalvos. Iš prinokusių vaisių spaudžiamas aliejus yra švelnesnio skonio bei aukso spalvos.
Ypač tyras alyvuogių aliejus („Extra virgin“) – tai mechaninio spaudimo aukščiausios rūšies alyvuogių aliejus, spaudžiamas naudojant tik šalto spaudimo metodą, be jokių chemikalų ir nekaitinant.
Prieskoniais pagardintas aukštos kokybės alyvuogių aliejus „Sperlonga“ puikiai tiks kiekvienam virtuvės šefui.
Aliejus su česnakais – idealus makaronų patiekalams.
Aliejus su aitriosiomis paprikomis pagardins grilyje keptą mėsą.
Aliejus su citrina nuostabiai dera prie žuvies.
Aliejus su bazilikais praturtins salotų skonį.
Alyvuogių išspaudų aliejus („Pomace“) yra kruopščiai rafinuojamas išgaunant likusį aliejų iš alyvuogių išspaudų bei maišomas su ypač tyru alyvuogių aliejumi.
Dėl puikaus skonio, jį galima naudoti valgio gaminimui vietoj kitų tradicinių aliejų.
Teisingai parinktas aliejus suteikia maistui malonų skonį bei kvapą.